Orta Doğu’dan petrol akışının kesilmesi Çin’e zarar verecek

İsrail’in İran’a Yönelik Saldırıları Bölgedeki Petrol Akışını Tehdit Ediyor

İsrail, 13 Haziran’dan bu yana İran’ın farklı kentlerine geniş çaplı saldırılar düzenlemekte ve bu durum ABD’nin de dahil olduğu gerilim çatışma boyutuna ulaşmış durumda. İsrail’in İran’ın enerji altyapısını hedef alan bu saldırılar, bölgeden petrol akışının kesilmesi riskini gündeme getiriyor.

Çin, Orta Doğu petrolünün önemli bir alıcısı konumunda ve İran’ın ihracat ettiği petrolün yüzde 90’ını satın alıyor. Ülkenin petrol ithalatının yüzde 45’i ise Basra Körfezi’ni Umman Denizi’ne bağlayan Hürmüz Boğazı’ndan gerçekleşiyor.

Henüz bölgeden petrol akışında bir kesinti yaşanmamış olsa da gerilimin etkisiyle ham petrol fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Çin, enerjisinin büyük bir kısmını ithal ediyor ve bunun yarısına yakınını Orta Doğu’dan tedarik ediyor. Bu yüzden, bölgeden kaynaklanabilecek bir enerji kesintisinden olumsuz etkilenebilir.

Jeopolitik Riskler Nedeniyle Küresel Petrol Piyasası Tehlikede

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), İsrail ile İran arasındaki gerilimin küresel petrol piyasasında doğrudan etkiler yarattığını belirtiyor.

İran’ın en büyük doğal gaz sahası olan Güney Pars saldırıya uğradı ve üretim kısmen durdu, ayrıca Tahran yakınındaki Şahran petrol deposu da hedef alındı.

İran, daha önce de saldırıya uğraması durumunda Hürmüz Boğazı’nı kapatacağı uyarısında bulunmuştu. Bu durum, petrol piyasasında büyük bir aksama yaratabilir çünkü Hürmüz Boğazı dünya petrol ticaretinin yüzde 25’ini taşıyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar, Irak ve İran petrolü Asya pazarlarına taşıyan Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin ana güzergahlarından biri konumunda bulunuyor.

Çin’in İran’dan İthal Ettiği Petrol Risk Altında

IEA raporuna göre, İran günlük 4,8 milyon varil petrol üretirken bunun 2,5 milyon varilini ihraç ediyor. Ancak ülke, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle sınırlı seçeneklere sahip.

İran petrolünün neredeyse yüzde 90’ı Çin tarafından satın alınıyor. Petrol, yaptırım altındaki ülkelere ve bazı ülkelerde işlenmek üzere BAE’ye ihraç ediliyor.

Çin’in yaptırım tehdidi nedeniyle İran petrolünü kamuya ait büyük petrol şirketlerinin işlememesi, Çin’in “çaydanlık rafinerileri” dediği küçük özel rafinerilerde işlenmesine neden oluyor.

Çin’in ulusal para birimi olan yuan ile petrol satın alması, İran’ın petrol geliriyle sadece Çin mallarını alabildiği iddialarını beraberinde getiriyor. Bu durum, İran’ın petrol gelirlerinin azalmasına yol açıyor.

Çin’in Petrol İthalatında Hürmüz Boğazı’nın Önemi

Çin, büyük bir petrol ithalatçısı olup EIA verilerine göre ülke, 2024’te günde 4,3 milyon varil petrol üretirken 11,1 milyon varil petrol ithal etti. Petrol ihtiyacının yüzde 74’ünü ithalattan karşılıyor.

Çin’in petrol ithalatının yaklaşık yüzde 45’i Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor. İsrail-İran gerilimi nedeniyle bölgeden kaynaklanabilecek bir kesinti, Çin’in petrol tedarikini olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Ehliyetler 1 Ağustos’tan itibaren geçersiz sayılacak! 3 milyon kişi hala yaptırmadı

Ehliyetini hala yenilemeyenler dikkat! 3 milyondan fazla kişi eski tip sürücü belgesiyle yola devam ediyor. 1 Ağustos’tan itibaren yenilenmeyen ehliyetler geçersiz sayılacak. Üstelik 15 TL’lik yenileme ücreti, 7 bin lirayı aşacak!

TCMB petrol fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini analiz etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde, “Uluslararası Petrol Fiyatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” başlıklı bir analiz yapıldı.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …