Neredeyse kullanmayan kalmadı… Uzmanlar uyardı: Beyni tembelleştiriyor

Yapay Zeka Kullanımı ve Beyin Aktivitesi Arasındaki İlişki

Bir araştırmaya göre, yapay zeka destekli bir şekilde metin yazan katılımcılar, sadece kendi zihinsel yeteneklerini kullanan kişilere göre daha düşük beyin aktivitesi sergiliyor. Yapılan EEG taramaları, özellikle öğrenme ve hafıza ile ilişkilendirilen ‘theta’ dalgalarında belirgin bir düşüş olduğunu ortaya koydu.

54 kişilik bir örneklem grubunun yer aldığı çalışmada, katılımcılar üç gruba ayrıldı. Birinci grup, yazılarını ChatGPT’den destek alarak yazarken; ikinci grup sadece internet arama motorlarını kullanırken; üçüncü grup ise tamamen kendi zihinsel kapasiteleriyle yazılarını hazırladı. Ardından, tüm katılımcılara yazdıkları metinlerle ilgili sorular yöneltilerek beyin aktiviteleri ölçüldü.

Unuttukları İçerikleri Bile Hatırlayamadılar

Elde edilen sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi… ChatGPT kullananlar sadece düşük düzeyde beyin aktivitesi göstermekle kalmadı, aynı zamanda yazdıkları içerikleri hatırlamakta da ciddi zorluklarla karşılaştı. Bu gruptaki katılımcıların %83’ü, kendi yazdıkları metinden doğru bir alıntı yapamadı. Diğer iki grupta ise bu oran sadece %10 civarındaydı.

Araştırmacılar, yapay zekaya aşırı güvenmenin bireyin ilerleyen süreçlerde eleştirel düşünme becerilerini pasif hale getirdiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle eğitim ve iş hayatında uzun vadeli bilişsel gerilemelere yol açabileceği vurgulandı.

MIT araştırmasının lider yazarı Nataliya Kosmyna, yapay zeka araçlarının yoğun bir şekilde kullanılmasının öğrenme becerilerini zayıflattığını ve kullanıcıların içerikle derinlemesine etkileşim kuramadığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka tarafından yazılan metinlerin içerik ve dil açısından benzer olduğu ve yaratıcılık taşımadığı gözlemlendi.

Çalışma, sadece yapay zeka değil, internet arama motorlarının bile beyin aktivitesinde hafif bir azalmaya neden olduğunu gösterdi. Ancak arama motorunu kullananların, konuyla ilgili hatırlama düzeylerinin ChatGPT grubuna göre çok daha yüksek olduğu görüldü.

Aynı şekilde, şubat ayında yayımlanan bir Microsoft-Carnegie Mellon çalışması da yapay zekaya güvenen çalışanlarda eleştirel düşünme becerilerinin azaldığını gösterdi. Bu veriler, insan zihninin yapay zeka karşısında zayıfladığı endişelerini artırıyor.

Related Posts

OPPO bugüne kadarki en iyi katlanabilir telefonunu mu yaptı?

Dünyanın en ince kitap tarzı katlanabilir telefonlarından biri olan OPPO Find N5, şık tasarımı, güçlü performansı ve uzun pil ömrüyle katlanabilir telefon pazarında dengeleri değiştirmeye mi geliyor?

Çinli bilim adamları ay toprağından yakıt üretti

Çinli araştırmacılar, Ay’da uzun vadeli yaşam hedeflerini doğrudan etkileyebilecek devrim niteliğinde bir keşfe imza attı. Çin’in Hong Kong Şehri Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Lu Wang öncülüğündeki ekip, Ay’dan getirilen toprak örneklerini …

“Sonsuz kimyasallardan” kurtulmanın hızlı yolu bulundu

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde geliştirilen yeni bir katalizör, doğada kalıcılığıyla bilinen PFAS türü kimyasalları (Sonsuz Kimyasallar) düşük sıcaklıkta ve toksik madde kullanmadan parçalayabiliyor.

Nintendo, açık dünyayı Donkey Kong ile yeniden yorumluyor

Japon oyun devi Nintendo, efsanevi serilerinden Donkey Kong’u, açık dünya tasarımının sınırlarını zorlayan yepyeni bir projeyle oyuncuların karşısına çıkardı. “Donkey Kong Bananza” adlı bu yeni yapım, serbest keşif, yaratıcı çözüm üretimi ve tam …

Hiç fark etmeden tüm galerileri kopyalanıyor: İnternetin yeni tehlikesi yayıldı

Siber güvenlik uzmanları, kullanıcıların farkında bile olmadan zararlı komutlar çalıştırmasına neden olan yeni bir saldırı yöntemine karşı uyarıyor. “FileFix” adı verilen bu teknik, kullanıcı alışkanlıklarını hedef alarak cihaza sızıyor ve hiçbir güvenlik açığı kullanmadan sistemleri ele geçirebiliyor.

Çin sıfır araçlara, Türkiye kuralını uygulayacak

Çin, sıfır kilometre alınan araçların hemen ikinci el piyasasına düşmesini engellemek için Türkiye’nin uyguladığı 6 ay 6 bin kilometre kuralına benzer uygulamaya geçecek.