Kripto varlıklarda vergi hazırlığı

Kripto Varlıklardan Elde Edilen Kazançlar Yeni Bir Vergilendirme Çerçevesine Tabi Olacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlıklardan elde edilen kazançların vergilendirilmesi konusunda yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yapılacak olan düzenlemelerin amacı, vergi adaletini sağlamak, kara paranın aklanmasını önlemek ve yasa dışı faaliyetlerle mücadeleyi güçlendirmektir.

Masadaki Üç Farklı Vergilendirme Modeli

Bakanlık tarafından yapılan teknik çalışmalar neticesinde üç farklı vergilendirme modeli üzerinde durulmaktadır:

1. İşlem Bazlı Vergi: Mikro Oranla Makro Gelir

Kripto para alım-satım işlemlerine düşük bir oranda işlem vergisi eklenmesi planlanmaktadır. (%0,02 gibi) Bu modelde vergi, işlem sırasında otomatik olarak tahsil edilecektir. Hem kolay uygulanabilir olması hem de yüksek gelir potansiyeli sebebiyle bu model öne çıkmaktadır.

2. Gelir Vergisi: Kazancın Takibi Zor

Kripto varlıklardan elde edilen gelirlerin, ticari kazanç ya da değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi seçeneği de değerlendirilmektedir. Ancak, işlem bazında gelir takibinin teknik zorlukları nedeniyle bu modelin etkinliği sınırlı olabilir. Bu yöntemin uygulanabilirliği ise borsalar ve cüzdanlar arasında tam şeffaflık ve entegrasyon sağlanmasına bağlıdır.

3. KDV: Düzenli Alım-Satım Ticareti Sayılabilir

Düzenli olarak kripto işlemleri yapanların KDV mükellefi olarak kabul edilmesi gündemdedir. SPK tarafından kripto varlıkların “gayrimaddi hak” olarak tanımlanması, telif ve royalty işlemleri için benzer bir vergilendirme modeline imkan sağlayabilir.

Şimşek’ten Sıfır Tolerans Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerin, meşru faaliyetleri teşvik ederek yasa dışı gelirleri engellemeye yönelik olacağını belirtti. Likidite sağlayıcılığı, arbitraj veya piyasa yapıcılığı gibi işlemlerin belgelendirilmesi durumunda platformların denetim altında olacağını ifade eden Şimşek, kara para aklama ve yasa dışı işlemlere karşı sıfır tolerans politikasının devam edeceğini vurguladı.

Uzmanlara göre Türkiye’nin yeni kripto vergilendirme modeli, uluslararası standartlara uygun, yatırımcı dostu ve kayıt dışılığı azaltıcı olmalıdır. Aksi takdirde sermaye hareketlerinin kayıt dışına kaçma ve yurtdışı platformlara yönelme riski artabilir.

Türkiye’de milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan kripto piyasasında milyarlarca liralık işlemler yapılmaktadır, ancak bu kazançların vergi sistemine yansıması oldukça sınırlı düzeydedir. Yapılacak olan yeni düzenleme ile bu boşluğun kapatılması amaçlanmakta ve blokzincir teknolojisinin izlenebilirliği kullanılarak şeffaf bir vergi altyapısı oluşturulması hedeflenmektedir.

Related Posts

Ehliyetler 1 Ağustos’tan itibaren geçersiz sayılacak! 3 milyon kişi hala yaptırmadı

Ehliyetini hala yenilemeyenler dikkat! 3 milyondan fazla kişi eski tip sürücü belgesiyle yola devam ediyor. 1 Ağustos’tan itibaren yenilenmeyen ehliyetler geçersiz sayılacak. Üstelik 15 TL’lik yenileme ücreti, 7 bin lirayı aşacak!

TCMB petrol fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini analiz etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesinde, “Uluslararası Petrol Fiyatlarının Tüketici Fiyatlarına ve Cari Dengeye Yansımaları” başlıklı bir analiz yapıldı.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilikten sonra sigortasız çalışmanın riskleri neler? Maaş kestirerek çalışmak kimler için avantajlı?

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek oldukça yaygın. Ancak uzmanlar uyarıyor: Sigortasız çalışan emekliler ciddi yasal ve ekonomik risklerle karşı karşıya. İş kazası, tazminat, SGK desteği gibi temel haklar sadece sigortalı …