ABD ve Britanya, Kızıldeniz saldırılarına karşılık olarak Yemen’de Husileri vurdu

T24 Dış Haberler

ABD ve Britanya, Kızıldeniz’de gemilere yapılan saldırıları durdurmak amacıyla Yemen’de Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenledi. 

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının sabah saatlerinde ABD ve Britanya kuvvetleri tarafından Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle gerçekleştirildiğini söyledi. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlere göre saldırıda ondan fazla hedef vuruldu. 

Yaptığı açıklamada Biden, “Hava saldırıları, Husilerin Kızıldeniz’de uluslararası gemiciliğe yaptığı eşi benzeri görülmemiş saldırılara direkt bir yanıttır” dedi 

Biden, Husi saldırılarının ABD personelini, sivil denizcileri ve Washington’ın partnerlerini tehlikeye attığını; ticarete risk oluşturduğunu ve seyir özgürlüğünü tehdit ettiğini vurguladı. 

ABD lideri, gerektiği takdirde saldırıları sürdüreceklerini ifade etti: “Gerekirse halkımızı ve uluslararası ticaret akışını korumak için daha fazla önlem emri vermekten kaçınmayacağım”. 

Husi kuvvetleri, Batılı savaş gemilerine “anında” karşı saldırı düzenlediklerini söylese de, ABD’li üst düzey bir askeri yetkili henüz kendilerine bir karşılık verilmediğini söyledi. 

The Guardian’ın aktardığına göre, “Henüz ABD ve diğer koalisyon üyelerine yönelik bir karşı saldırı olmadı” diyen yetkili, “Kendimizi korumaya hazırız” diye konuştu. 

Batılı hava saldırıları, Orta Doğu’da gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştirildi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 4. ayına girerken, Tel Aviv aynı zamanda sınırda İran destekli Lübnan Hizbullahı’yla karşılıklı ateşe devam ediyor. 

Britanya Başbakanı Rishi Sunak da ülkesinin saldırılara katılımını doğrularken, “ABD ile birlikte bu saldırılara karşı sınırlı, gerekli ve orantılı olarak kendimizi koruduk” diye konuştu. 

Basına yansıyan ilk bilgilere göre ABD Donanması, ABD Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Hava Kuvvetleri; Yemen’de yaklaşık 12 noktayı vurdu. Saldırıda seyir füzeleri de kullanıldı. Vurulan hedeflerin Husilerin Kızıldeniz’e saldırı kabiliyetini kısıtlayacak şekilde seçildiği düşünülüyor. 

Pentagon, saldırılarda sivillerin zarar görmemesi için önlemler alındığını ifade etti. 

İran destekli Husiler, 19 Kasım’dan bu yana İsrail’in Gazze saldırısına karşılık verdiklerini belirterek Kızıldeniz’deki gemileri hedef alıyordu. 

ABD ve Britanya gibi Batılı kuvvetler, saldırıları önlemek amacıyla bölgedeki askeri varlığını artırmıştı. 

Kızıldeniz, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12’sini gerçekleştiren ve malların Asya ile Avrupa arasında taşınması için hayati önem taşıyan Süveyş Kanalı’nı kullanan gemilerin giriş noktası. Husi saldırıları bazı gemilerin rotasını Afrika’nın Ümit Burnu’na çevirerek sefer sürelerini ve maliyetlerini önemli ölçüde arttırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir